Monday, 5 August 2019

Cerita hari ini

Sudah 7 hari saya lari setiap hari. Semalam dapat 7 days streak. Ada hari tu, hujan. Saya buat 1 km je, petang. Hehe... tapi step goal saya adalah 5000 setiap hari.
Petang ni tengok lah kalau rajin, sementara tunggu anak, ingat nak slowjog dekat area sekolah dia.
Alhamdulillah, saya tak semput dalam minggu ni. Kalau semput pun, saya tak perlu guna inhaler. Saya cuma tarik nafas dalam-dalam. Kalau saya teguk air panas, wheezing pun boleh hilang. Syukur Alhamdulillah.
Heart rate saya pun ok. Ada hari saya naik bukit, zone 3 je. Ada hari saya lari laju sikit, walau pun atas jalan, zone 4 ler.
Usaha lagi, training lagi. 
Saya suka sangat bulan ni. Sebab bulan ni tak de event. Boleh lari sesuka hati, sesedap rasa. 
Hari ni saya tak pergi lari waktu pagi sebab kaki mintak rest. Lepas tu, rasa boring nya. Hehe...

Monday, 29 July 2019

Tak payah pikir sangat

Haritu cakap nak buat eksperimen kan, tak berjaya pun. Pagi-pagi lagi dah guna pam dari rumah, sebab dah wheezing. Jadi hari tu, berlari dengan ok. Badan ok, 10km. Heart rate zone 4 dan 5.

Jadi, hari ni, jogging seperti biasa. Lega, dah habis event semua dah. Next event lagi 2 bulan, lebih kurang. Jadi, training la, seperti biasa. Semput, tapi tak guna pam pun. Instead, saya makan gula-gula. Ok. Tak out of breath ke apa. Tapi nak tau apa... bila tengok heart rate, masih tinggi, masih zone 4 dan zone 5.

Inilah yang membuat saya musykil ni. Guna ke, tak guna Ventolin ke, heart rate tetap tinggi.
Jadi, saya ingat nak lari macam biasa je la. Tak yah la pikir pasal heart rate sangat. Sebab badan saya rasa ok. Takdelah saya rasa macam jantung nak terkeluar ke apa. Takde rasa sakit dada ke apa, memang saya rasa ok.

Mungkin kesabaran adalah kuncinya. Kena keep on training. Berusaha!

Friday, 26 July 2019

Eksperimen takmo pakai inhaler

Esok ada event lari. 10 km je. Esok saya nak test sama ada boleh lari ok ke tak, tanpa pam inhaler dulu. 
Pasai pe saya takmo pam dulu seperti selalu? 
Sebab saya dapati, heart rate saya tinggi, sampai reach maximum heart rate kalu saya pam 2 kali sebelum lari. Takut pulak tengok, sampai zone 5 ni. 
Ada buat bacaan sikit semalam, ventolin punya side effect boleh tinggikan heart rate. 
Kita tengok je la esok, ok. 
Peace.